Badian właściwy, anyż gwiazdkowy, anyż gwiaździsty (Illicium verum Hook. f.) – gatunek rośliny zaliczany do obejmującej trzy rodzaje
rodzinycytryńcowatych (system APG III z 2009), w niektórych systemach do monotypowej rodziny badianowatych (Illiciaceae) (system Reveala z 1999). Pochodzi z południowo-wschodniej Azji.
Tam też jest uprawiany.
Morfologia
Jest niezbyt okazałym, bo dorastającym
maksymalnie do 8 m wysokości drzewem. Liście ma skórzaste, szerokolancetowate,
o jasnozielonej barwie. Kwiaty natomiast białożółtawe lub zielonkawobiałe. Po
zapyleniu wiążą się z nich owoce, które swym wyglądem przypominają gwiazdy i
stąd nazwa gatunkowa rośliny.
Zastosowanie
Anyż
gwiazdkowy posiada przede wszystkim znaczenie przyprawowe, chociaż przejawia
również pewne, niewielkie działanie lecznicze. Surowiec stanowią ususzone
owoce.
Z
owoców wyodrębnić można do 7% wonnego, o nadzwyczaj miłym zapachu, olejku lotnego
(którego najważniejszym składnikiem jest anetol), ponadto taniny, żywice i cukry.
Zmielone
owoce badianu stanowią przyprawę, którą można stosować do ciast, kompotów,
budyniów oraz do aromatyzowania niskoprocentowych napojów alkoholowych (np. likierów).
Działanie
lecznicze tej rośliny przejawia się przede wszystkim w obrębie przewodu
pokarmowego, na który działa rozkurczowo, jednocześnie korzystnie wpływając na
proces trawienia i przyswajania przez organizm składników pokarmowych.
Wspomnieć jeszcze należy o niewielkim działaniu moczopędnym badianu, jak
również o jego działaniu przeciwgrzybiczym i antybakteryjnym, oraz niewielkim
przeciwbólowym. Badian można stosować w leczeniu zaburzeń przemiany materii.
Spokrewniony
z nim badian japoński (Illicium anisatum) nie tylko
nie posiada właściwości leczniczych, ale jest lekko toksyczny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz