Częściowo
obłuskane ziarno, pozbawione tylko plew – zwane jest ryżem
brązowym – zawiera ok. 8% białka i niewielkie ilości tłuszczu;
stanowi źródło tiaminy, niacyny, ryboflawiny, żelaza, wapnia.
Ziarna ryżu otoczone są zrośniętymi plewkami.
Podczas młocki usuwa się zwykle zarówno plewy,
jak i otręby,
czasem dodatkowo stosuje się polerowanie glukozą i talkiem,
co nadaje ziarniakom połysk. Czasem przed młóceniem ryż wstępnie
obgotowuje się, co pozwala na zachowanie większości jego
składników odżywczych. Niekiedy ryż wzbogaca się przez dodanie
żelaza i witamin z grupy B. Całkowicie obłuskane ziarno – tzw.
biały ryż – jest w znacznym stopniu pozbawione cennych składników
odżywczych. Na terenach gdzie ryż biały jest głównym składnikiem
pożywienia, występuje dużo większe ryzyko zachorowania
na beri-beri,
chorobę spowodowaną niedoborem tiaminy (wit. B1) i składników
mineralnych. Przed spożyciem ryż jest gotowany i jadany jako
odrębne danie lub używany do przygotowywania zup, dań głównych i
dodatków, szczególnie w kuchni orientalnej i bliskowschodniej. Z
ryżu siewnego wytwarza się mąkę, kaszę, ziarno,
jest to także surowiec do wyrobu alkoholu
– sake, araku oraz wina ryżowego.
- Inne zastosowania
Produkty
uboczne powstające podczas obróbki ziaren ryżu – czyli otręby i
proszek powstały po rozdrobnieniu odpadów z procesu polerowania
ziarna – wykorzystuje się jako karmę dla zwierząt. Z otrąb
uzyskuje się olej używany do celów spożywczych i przemysłowych.
Pokruszone ziarna wykorzystuje się do warzenia piwa, destylacji
alkoholu oraz produkcji skrobi i mączki ryżowej. Plewy stosuje się
jako opał i materiał do pakowania, produkuje się z nich również
nawóz i furfurol.
Słomę używa się na ściółkę, paszę dla zwierząt, pokrycia
dachowe oraz do produkcji mat, odzieży, opakowań i mioteł. Ryż
wykorzystywany jest także wpapiernictwie,
do wyrobu przedmiotów plecionych, kleju i kosmetyków (puder).
Stanowi źródło skrobi.
- Historia
- Ryż jest jedną z najstarszych roślin uprawnych świata. W Chinach był regularnie uprawiany już ok. r. 5000 p.n.e. (wg Jareda Diamonda udomowienie ryżu nastąpiło w Chinach już ok. 7500 r. p.n.e.[potrzebne źródło]).
- W latach sześćdziesiątych XX w., podczas tzw. Zielonej Rewolucji, kiedy wysiłki naukowców były skierowane na zapobieżenie klęsce głodu, wyhodowano wiele nowych, ulepszonych odmian roślin uprawnych, m.in. tzw. cudowny ryż. Odmiana ta charakteryzowała się dużą odpornością na choroby, zwiększoną produktywnością i wytwarzaniem krótkiej, silnej łodygi, dzięki czemu rośliny były mniej łamliwe. Jednak jej uprawa nie rozwinęła się na tak szeroką skalę, jak się spodziewano. Ze względu na duże wymagania glebowe i konieczność intensywnego nawożenia stała się dostępna tylko dla bogatszych rolników, co z punktu widzenia zapobiegania głodowi czyni ją mało użyteczną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz